De zomer komt eraan. Het wordt warmer en veel mensen gaan gezellig met elkaar wat eten. Op een terrasje wordt vaak een bittergarnituur besteld maar een lekkere salade of sandwich is natuurlijk ook een optie. Een salade is een goed voorbeeld van een zomers gerecht die je gemakkelijk zelf kan maken. Een voordeel is dat dit koud is en dat dit lekker is tijdens het warme weer. Ook kun je een bakje druiven of aardbeien meenemen dit is gezond en fris. Voor verkoeling zorg je door voldoende water mee te nemen in plaats van frisdrank. Je merkt dat er in de zomer veel meer zomerse etenswaren gekocht worden. Mensen gaan gezellig uit eten met de familie of barbecueën. Je hebt al sneller zin in een lichte maaltijd dan een zware maaltijd bijvoorbeeld: stamppot of zwaar gevulde pasta’s. Mensen kiezen sneller voor een lichte salade bijvoorbeeld: ceaser salad of Italiaanse salade.
Lekker recept voor de klassieke caesar salad met zelfgemaakte dressing en krokante knoflook croutons:
Ingrediënten:
Krop romeinse sla of 2 little gems
Ongeveer 80 gram Parmezaanse kaas
8 sneetjes brood naar keuze
2 tenen knoflook
Olijfolie om in te bakken
Optioneel: 3 extra ansjovisfilets p.p.
Ingrediënten dressing:
2 eieren
3 tenen knoflook
sap van ½ citroen
klein bosje peterselie
mespunt mosterd
4 ansjovisfilets + beetje olie
1,5 dl olijfolie
40 gr geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding:
Kook de eieren 2 minuten, zodat het eiwit net gestold is. Laat de eieren schrikken en haal het ei vervolgens uit de schaal met behulp van een lepeltje. Pel de knoflook en snijd evt. door de helft (afhankelijk van hoe sterk je blender is) en voeg samen met de eieren, citroensap, peterselie, mosterd en ansjovis toe aan de blender. Mix ongeveer 3 minuten. Schenk druppelsgewijs de olijfolie erbij, blijf ondertussen rustig mixen, tot de gewenste dikte. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
Pel de overgebleven 2 tenen knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de korsten van het brood. Snijd vervolgens vierkanten van het brood, niet te klein. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan, voeg de knoflooktenen toe en bak op middelhoog vuur 2 minuten. Verwijder de knoflook en voeg de broodblokjes toe. Schep regelmatig om tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Was en droog de romeinse sla, scheur de sla in grove stukken. Maak met een dunschiller plakjes van de Parmezaanse kaas. Schep dressing door de sla en meng goed. Voeg de knoflookcroutons, Parmezaanse kaas en eventueel de ansjovis toe.
Ook het fruit komt veel meer naar voren dan in de winter. Veel fruitsoorten zijn er ook alleen in de zomer. Zoals aardbeien frambozen en bramen. Mmm heerlijk dus. Ook het tropische fruit komt er aan. Een lekkere zoete mango of ananas. Daarmee kan je heerlijke smoothies en fruit salades creëren. Bijvoorbeeld: een rode fruit smoothie met er in als volgt: bramen, frambozen, blauwe bessen en rode bessen, aardbeien, yoghurt en als laatste ingrediënt 3 ijsklontjes. Je mengt het in de blender en je heb een heerlijke zomerse smoothie.