de zomer komt er aan

De zomer komt eraan. Het wordt warmer en veel mensen gaan gezellig met elkaar wat eten. Op een terrasje wordt vaak een bittergarnituur besteld maar een lekkere salade of sandwich is natuurlijk ook een optie. Een salade is een goed voorbeeld van een zomers gerecht die je gemakkelijk zelf kan maken. Een voordeel is dat dit koud is en dat dit lekker is tijdens het warme weer. Ook kun je een bakje druiven of aardbeien meenemen dit is gezond en fris. Voor verkoeling zorg je door voldoende water mee te nemen in plaats van frisdrank. Je merkt dat er in de zomer veel meer zomerse etenswaren gekocht worden. Mensen gaan gezellig uit eten met de familie of barbecueën. Je hebt al sneller zin in een lichte maaltijd dan een zware maaltijd bijvoorbeeld: stamppot of zwaar gevulde pasta’s. Mensen kiezen sneller voor een lichte salade bijvoorbeeld: ceaser salad of Italiaanse salade.

Lekker recept voor de klassieke caesar salad met zelfgemaakte dressing en krokante knoflook croutons:

Ingrediënten:
Krop romeinse sla of 2 little gems
Ongeveer 80 gram Parmezaanse kaas
8 sneetjes brood naar keuze
2 tenen knoflook
Olijfolie om in te bakken
Optioneel: 3 extra ansjovisfilets p.p.

Ingrediënten dressing:
2 eieren
3 tenen knoflook
sap van ½ citroen
klein bosje peterselie
mespunt mosterd
4 ansjovisfilets + beetje olie
1,5 dl olijfolie
40 gr geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout

Bereiding:
Kook de eieren 2 minuten, zodat het eiwit net gestold is. Laat de eieren schrikken en haal het ei vervolgens uit de schaal met behulp van een lepeltje. Pel de knoflook en snijd evt. door de helft (afhankelijk van hoe sterk je blender is) en voeg samen met de eieren, citroensap, peterselie, mosterd en ansjovis toe aan de blender. Mix ongeveer 3 minuten. Schenk druppelsgewijs de olijfolie erbij, blijf ondertussen rustig mixen, tot de gewenste dikte. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
Pel de overgebleven 2 tenen knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de korsten van het brood. Snijd vervolgens vierkanten van het brood, niet te klein. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan, voeg de knoflooktenen toe en bak op middelhoog vuur 2 minuten. Verwijder de knoflook en voeg de broodblokjes toe. Schep regelmatig om tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Was en droog de romeinse sla, scheur de sla in grove stukken. Maak met een dunschiller plakjes van de Parmezaanse kaas. Schep dressing door de sla en meng goed. Voeg de knoflookcroutons, Parmezaanse kaas en eventueel de ansjovis toe.

Ook het fruit komt veel meer naar voren dan in de winter. Veel fruitsoorten zijn er ook alleen in de zomer. Zoals aardbeien frambozen en bramen. Mmm heerlijk dus. Ook het tropische fruit komt er aan. Een lekkere zoete mango of ananas. Daarmee kan je heerlijke smoothies en fruit salades creëren. Bijvoorbeeld: een rode fruit smoothie met er in als volgt: bramen, frambozen, blauwe bessen en rode bessen, aardbeien, yoghurt en als laatste ingrediënt 3 ijsklontjes. Je mengt het in de blender en je heb een heerlijke zomerse smoothie.

lotte.pngDeze foto’s heb ik genomen in de albert heijn. Ik heb deze foto’s genomen als voorbeeld wat je ook kan kopen in plaats van chips of burger king. Je merkt toch wel dat veel jongeren ongezonde etenswaren kopen. Hoe komt dat? Een salade bak kost al gauw 3,- tot 4,- euro en een zak chips is gemiddeld 1,50. Studenten hebben niet veel geld te besteden dus kiest meer dan 80% voor de chips. Waaronder ik ook. Fastfood is ook erg populair eventjes naar de Mac Donalds een 1,- euro burger halen of kip nuggets. Maar ook een salade of broodje gezond kan ook lekker zijn. Met FoodToGo proberen wij studenten te stimuleren om makkelijk en gezond te eten. Dat kan ook goedkoop door snel thuis een salade of broodje gezond te maken. Kwartiertje eerder je bed uit en je hebt voor de schooldag een gezonde lunch.

Lotte Teysse


Wij hebben gemerkt dat veel studenten tijdens schooltijd eten in de winkel kopen in plaats van iets mee te nemen van huis. Op de manier die je op de foto’s ziet, kun je eten gemakkelijk in bakjes afscheiden van elkaar en toch genoeg meenemen. Zo kan je thuis een gezonde maaltijd maken in plaats van naar de Mac Donalds te gaan of in de Albert Heijn een veel te dure bak sla te kopen. Je bespaard zo veel geld en je leeft ook nog eens een stuk gezonder. Je koopt bijvoorbeeld meerdere producten en in plaats van deze in 1x op te moeten eten, kan je een deel in een bakje doen en de rest bewaren voor de volgende dag. Wij als Food to Go proberen zo te stimuleren dat meer mensen dit gaan uitproberen en zelf dus hun eigen eten gaan bereiden en meenemen. We plaatsen foto’s en recepten die handig zijn wanneer je inspiratie op wilt doen.

Dirkje pril

Deze foto’s hebben te maken met ons thema Food to go omdat ze makkelijk mee te nemen zijn voor onderweg. Het zijn allemaal gezonde producten. Verschillende soorten fruit, groentes, salades en pasta’s. Het zijn producten die je goed als een tussendoortje of lunch kan gebruiken als je bijvoorbeeld op werk of op school bent. Wij hebben gemerkt op school dat leerlingen in de pauze vaak naar de Appie gaan en dan ongezonde producten kopen terwijl er ook gezonde producten zijn die je kan kopen. Wij hopen mensen aan te sporen meer gezond te gaan eten. Je kan bijvoorbeeld ook van thuis tomaatjes meenemen of stukjes komkommer. Een banaan of een appel zou ook goed zijn.

Myrthe Hoogervorst

Myrthe

ik heet Myrthe. ik ben 18 jaar oud. ik doe de studie toerisme. ik heb gekozen voor deze studie omdat ik in de sector van toerisme wil gaan werken. Ik wil mensen de beste tijd van hun leven wil geven en alle stres wegnemen. wij hebben voor deze blog gekozen omdat wij in de pauze vaak eten halen bij de supermarkt. Meestal is dat ook nog is ongezond eten en kost het veel geld. het is beter om eten van thuis mee te nemen en het is ook een stuk goedkopen dan.

My name is Myrthe. I am 18 years old. I do the education of tourism. I choose this study because I want to work in the sector of tourism. I want to give people the best time of their life, and take all the stress away. We choose for this blog because in de breaks we buy food at the supermarket most of the time. It cost a lot of money and most of the time is it junk food we buy. It is better to take food from home and it is less expansive.

Dirkje

Hallo, ik ben Dirkje Pril.
Ik ben 17 jaar en doe de opleiding toerisme.
Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het leren van verschillende talen erg leuk vind.
Ik wil later graag in een hotel gaan werken en ervoor zorgen dat gasten een fijn verblijf hebben.
We hebben voor dit thema gekozen omdat eten lekker is maar we wel vinden dat veel studenten ongezond eten halen in hun pauzes en ze gezonder moeten kiezen.

Hi, my name is Dirkje Pril. I am 17 years old and I study tourism. I chose this study because I like to learn different languages. In the future I want to work at a hotel and make sure the guests have a great time. We chose this theme because food is delicious, but we think that many students eat very unhealty in their breaks and chould change this lifestyle.